In Gods aangezicht

In Gods aangezicht

Speluitleg

Link met het thema

Jakob staat in het verhaal van de worsteling oog in oog met God. We ervaren in deze methodiek wat het betekent oog in oog te staan met mekaar en met God.

(Wie is God? God en ik?)

 

Doel:

-      De deelnemers ervaren hoe het voelt oog in oog te staan met iemand.

-      De deelnemers geven hun eigen voorstelling weer van God.

-      De deelnemers gaan in gesprek over welke opdracht God aan mensen geeft en hoe zij daar als jongeren mee omgaan.

 

Verloop:

 

DEEL 1: Oog in oog met mekaar

 

Opdracht 1: De deelnemers gaan per 2 staan op een bepaalde afstand van elkaar. Ze lopen oog in oog naar mekaar toe en verwijderen zich weer van mekaar.

 

Opdracht 2: De deelnemers blijven per 2 staan. De ene persoon vormt de spiegel van de andere. Hij gaat de bewegingen en gelaatsuitdrukkingen van de ander zo snel mogelijk nabootsen. Nadien draaien de rollen om.   

 

De begeleider polst naar de ervaringen van de deelnemers bij de verschillende opdrachten.

 

DEEL 2: Oog in oog met God

 

Associatiespel ’Oog in oog’:

 

Voorbereiding: Vier bijbelse figuren die oog in oog gestaan hebben met God, worden kort voorgesteld en gesymboliseerd aan de hand van een hoofddeksel.

-      Jezus met doornenkroon: Jezus staat vele keren oog in oog met God, ook als hij aan het kruis aan God vraagt om de mensen te vergeven. Toch blijft Hij vertrouwen op God.

-      Jakob met reishoed: Jakob staat oog in oog met God als hij worstelt met zijn fouten uit het verleden en zich uiteindelijk verzoent met God. Hij wordt opgeroepen om zich niet blind te staren op zijn gemaakte fouten. God geeft hem de opdracht opnieuw te beginnen met zijn broer waarmee hij in ruzie ligt.

-      Maria met hoofddoek: Maria staat oog in oog met God als de engel haar de blijde boodschap van Jezus’ geboorte brengt. Ze krijgt de opdracht om Jezus’ moeder te zijn en voor Hem te zorgen.

-      Mozes met wollen muts: Mozes staat oog in oog met God als hij in het verhaal van de brandende braamstruik de opdracht krijgt zijn volk te gaan helpen in Egypte.

    

Spelverloop: De groep wordt in 2 gesplitst, zij plaatsen zich met de rug naar elkaar (ongeveer 3m. van elkaar). De spelleider neemt van elke groep één persoon en plaatst deze met de rug naar elkaar in het midden en zet een hoofddeksel op hun hoofd. Op het teken van de spelleider draaien de anderen om. Nu moeten de beide groepen, door tekens en schijnbewegingen, hun persoon uit de groep duidelijk maken wie zich achter hem/haar bevindt en welke figuur dat is. Nadat één groep de naam en de bijbelfiguur van de persoon van de andere groep geraden heeft, begin je opnieuw. Je kan de score bijhouden. Je kan eventueel ook de groep voordien al een teken voor de bijbelfiguur laten afspreken.

 

Crea-opdracht ‘Gods aangezicht’:

De deelnemers maken in kleine groepjes een voorstelling van Gods aangezicht. Ze kunnen hiervoor vertrekken vanuit het verhaal van Jakob maar ook vanuit de ervaringen van de andere bijbelfiguren uit het associatiespel. Ieder groepje krijgt een blad met de omtrek van een gezicht. Vervolgens knippen ze ogen, neus, mond, oren, wenkbrauwen, … uit tijdschriften om hun beeld van Gods aangezicht weer te geven. Ze plakken tenslotte alles op het blad.

Nadien geeft ieder groepje aan de andere groepen uitleg over hun samengesteld aangezicht van God.

 

Gesprek:

Vanuit de opdrachten die de bijbelfiguren uit het associatiespel van God meekregen en Gods aangezichten die we zelf samenstelden worden twee gespreksvragen gesteld.

Gespreksvragen:

-      Welke opdracht zou God jou geven?

-     Hoe ga jij daar mee om?

Op zoek op naar meer inhoudelijke werkvormen?

Surf naar www.ijd.be

Materiaal

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standaardtabel; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";} Hoofddeksels (2 hoofddoeken, 2 doornenkronen, 2 wollen mutsen en 2 reishoeden), bladen waarop de omtrek van een gezicht getekend is, tijdschriften, scharen, lijm

Organisatie
Interdiocesane Jeugddienst vzw

Leeftijd

12
tot
18 jaar

Aantal spelers

8
tot
20 spelers
Duur
75 minuten
Aantal groepen
1 groep
Terrein
Intensiteit
rustig