Raad het verhaal

Raad het verhaal

Speluitleg

De spelers krijgen een situatieschets en moeten precies achterhalen wat er gebeurd is aan de hand van ja/nee-vragen. Ieder detail is van belang.

Situatie 1: Annie ligt midden in de kamer op de grond, zonder armen en benen, en ze is dood. Rondom haar liggen allemaal glasscherven en het raam staat open. Wat is er gebeurd?

Situatie 2: Een man loopt heel rap een lange gang af met een papier in de hand. Opeens knipperen de lichten en daarop draait de man zich om en wandelt op zijn gemak terug. Wat is er gebeurd?

Situatie 3: Een man ligt naakt op de grond met een klein stokje in zijn hand. Hij is dood en rondom hem ligt allemaal zand. Wat is er gebeurd?

Situatie 4: Een man in duikerspak ligt dood op de grond in het midden van een bos en er cirkelt een helicopter in de lucht. Wat is er gebeurd?

Situatie 5: Een man zit in een restaurant met een bord zeemeeuwensoep voor hem. Bij de eerste sip die hij neemt van de soep doet hij zijn ring uit, gaat naar buiten en springt voor de tram. Wat is er gebeurd?

Bij het horen van de situatieschets stel je je onmiddellijk van alles voor. Om de oplossing te vinden mag je niets zomaar aannemen, maar moet je alles in vraag stellen. De verteller mag alleen antwoorden met ja, nee, of maakt niet uit/weet ik niet. 

Oplossing 1: Annie is een goudvis in een viskom op de vensterbank. Door de wind is het raam open gewaaid en de viskom op de grond gevallen en zo is Annie dood gegaan.

Oplossing 2: De man is een cipier die een vrijlatingsbevel ontvangen heeft voor een gevangene die vandaag zou geëxecuteerd worden in de elektrische stoel. Hij loopt heel ral de lange gang in de gevangenis af, maar als de lichten knipperen beseft hij dat hij te laat is en dat de gevangene al geëxecuteerd is, dus wandelt hij op zijn gemak terug.

Oplossing 3: Twee vrienden zijn aan ballonvaart begonnen over de Sahara. Na een tijdje beseffen ze dat ze niet genoeg brandstof mee hebben om volledig over de Sahara te vliegen. Daarom proberen ze zo veel mogelijk gewicht te verliezen door hun kleren uit te doen. Ze beseffen dat dit ook niet genoeg is en dat één van hen zijn leven zal moeten opofferen voor de andere om nog meer gewicht te verliezen. Ze doen strootje-trek en de vriend met het korste stokje moest springen en eindigde zo dood op de grond met heel veel zand rondom hem.

Oplossing 4: Er is geen water in de buurt van de plek waar de duiker gevonden is, maar het bos is aangetast door een bosbrand. De helicopter is een blushelicopter en heeft de duiker ergens in een meer verderop opgevist samen met het bluswater. Zo is de duiker dood terecht gekomen in het midden van het bos.

Oplossing 5: De man was getrouwd en is ooit na een schipbreuk met zijn vrouw en een andere man op een onbewoond eiland terecht gekomen. Toen de man na een tocht alleen over het eiland terug kwam, bleek zijn vrouw spoorloos. De andere man had wel zeemeeuwensoep gemaakt, die op dat moment goed smaakte. Uiteindelijk is hij gered van dit onbewoond eiland, maar heeft hij nooit meer zijn vrouw terug gezien. Hij blijft zijn trouwring dragen als herinnering aan zijn vrouw. Als hij zoveel jaar later in een restaurant echte zeemeeuwensoep te eten krijgt, beseft hij bij de eerste sip dat deze soep helemaal anders smaakt en dat hij de vorige keer geen zeemeeuwensoep gegeten heeft, maar dat de andere man zijn vrouw in de soep gedraaid heeft. Dit is te erg voor hem om te beseffen, dus doet hij zijn trouwring uit en pleegt zelfmoord door voor de tram te springen.

Materiaal
Geen materiaal nodig, dus ideaal voor op de trein of voor onderweg op tocht.
Organisatie
Scouts en Gidsen Vlaanderen st-Joris Knokke

Leeftijd

14
tot
99 jaar

Aantal spelers

2
tot
20 spelers
Aantal groepen
1 groep
Intensiteit
rustig