Wereld-ooo-meter

Wereld-ooo-meter

Speluitleg

De wereld is heel groot, ‘ooo’ zo groot. Kennen de speelclubbers de verschillende werelddelen? En weten ze wat daar zo typisch voor is? In dit spel krijgen de speelclubbers een zicht op de verschillende werelddelen en enkele ‘typische’ dingen van daar!

DOEL VAN HET SPEL

De speelclubbers moeten door opdrachten te doen ervoor zorgen dat ze de wereld-ooo-meter kunnen vullen met gekleurd water. Als de meter overloopt , eindigt het spel.

VOORBEREIDING

Baken een rond terrein af met bijvoorbeeld kegeltjes of touw. Maak het terrein groot genoeg want dat stelt de wereldbol voor waarop de speelclubbers hun opdrachten moeten uitvoeren. Maak een eenvoudige kaart van de wereld. Geef elk werelddeel een kleur. Die kleuren zijn dezelfde als van de bekertjes water. Zet de ‘wereld-ooo-meter’ klaar. Daar kun je een fles voor gebruiken. Zet de bekertjes water klaar. Die kunnen meer of minder gevuld zijn, naargelang de grootte van de meter. Zorg ervoor dat de meter net niet overloopt met al die bekertjes. Om het water te kleuren, kun je bijvoorbeeld een stukje crêpepapier toevoegen. Hou nog een extra hoeveelheid water achter de hand voor de slotopdracht. Noteer de opdrachten per werelddeel.

Leg het nodige materiaal voor de opdrachten klaar:

  • Receptje en ingrediënten voor koekjestaart: boter, bloemsuiker, petit-beurrekoekjes, chocomelk en hagelslag.
  • Keukenmateriaal: mengkommen, bestek, bakpapier om de taart op te maken.
  • Knutselmateriaal: verf, kranten, plakband, papier, lijm, elastiekjes, ballonnen, macramétouw, touw, schrijfgerief en ander leuk knutselmateriaal.
  • Schmink en verkleedkleren.
  • Maak een ijsblok met een pinguïn erin (of een prent ervan).

SPELVERLOOP

Ga met alle speelclubbers in de wereldbol staan. Vertel hen dat ze per werelddeel een opdracht krijgen, waardoor ze iets te weten komen over dat continent. Ze moeten de opdrachten binnen een bepaalde tijd volbrengen. Als ze in een opdracht slagen, krijgen ze een bekertje met water, dat ze in de wereld-ooo-meter mogen gieten. Om die opdrachten te volbrengen, zullen ze moeten samenwerken. De wereld is heel groot, ‘ooo’ zo groot. Kennen de speelclubbers de verschillende werelddelen? En weten ze wat daar zo typisch voor is? In dit spel krijgen de speelclubbers een zicht op de verschillende werelddelen en enkele ‘typische’ dingen van daar! © jan van bostraeten SPEELCLUB 21 ]MEI 2018[ Zonder toestemming mogen de speelclubbers hun wereldbol (het terrein) niet verlaten, voor de opdracht buiten het terrein zal er dan ook iemand van de leiding meegaan. Telkens de opdrachten van een werelddeel volbracht zijn, roep je de groep samen om het bekertje in de meter te gieten. Je kunt beginnen met er maar een heel klein beetje in te gieten, waardoor je hun enthousiasme prikkelt om meer toe te voegen. Tip: Help de speelclubbers waar nodig in het organiseren van wie wat doet. Heb je enkele speelclubbers die echte trekkers zijn, laat hen dan een opdracht trekken. Jullie kennen jullie afdeling het beste, zodat jullie zelf weten waar de ‘structurele’ hulp het meest nodig is.

DE WERELDDELEN

Noord-Amerika: daaronder vallen zowel de Canadese Rocky Mountains als de prairies in Texas. Maar wat er zowat overal traditie is: ze houden van eten en van dat eten met iedereen te delen. Bouw daarom een koekjestaart die groot genoeg is om iedereen van een lekker stukje taart te voorzien! Afhankelijk van de grootte van de groep kun je de uitdaging nog wat vermoeilijken of vereenvoudigen door de grootte van de taart te laten variëren. Je kunt de kaart van Noord-Amerika nabootsen, bijvoorbeeld, of een bekend gebouw uit een van de landen nabouwen. Afhankelijk daarvan zul je meer of minder ingrediënten moeten voorzien. Het recept is haalbaar voor de speelclubbers om alleen te maken: x Maak crème au beurre: boter en bloemsuiker in even grote hoeveelheid goed mengen. x Leg een laagje koekjes, waarbij je de koekjes even in chocomelk doopt. x Smeer er vervolgens de crème au beurre op. x Ga zo door en bouw een torentje.

In Zuid-Amerika kunnen ze goed muziek maken en carnaval vieren! Het bekendste carnaval is ongetwijfeld dat van Brazilië! Verkleed je met je speelclubbers, maak eigen speelclubber-muziekinstrumenten en zorg voor een leuke piñata!

In Europa proberen de verschillende landen goed samen te werken en geen ruzie te maken. Deel elkaars vriendschap! Zorg voor een vriendschapsbandje in macramé voor iedereen!

Afrika is gigantisch groot en telt maar liefst 54 (!) staten. Wat er typisch voor is? De zon! Als die bij ons ook maar zoveel zou schijnen. Zing samen het Zonnelied om ze tevoorschijn te roepen. (Check op YouTube de versie van Kapitein Winokio. Die zullen je speelclubbers vast en zeker smaken!)

In Antarctica zijn er vooral heel veel pinguïns, en ligt het vol met sneeuw en ijs. Laat het ijsblok smelten en bevrijd de pinguïn eruit.

Azië: China is het grootste land van Azië wat het aantal inwoners betreft. En wie China zegt, zegt Chinese Muur. Verzamel tien extra mensen (van andere afdelingen, buren, enz.) om Chinese Muur te spelen. Het spel start met alle spelers aan één kant van het terrein en één tikker in het midden. Na het fluitsignaal lopen alle kinderen naar de overkant, maar als ze hierbij getikt worden, moeten ze een muur vormen in het midden van het veld. Ze staan dan met gespreide benen tegen die van een andere getikte speler en houden elkaars handen vast. Wie wil overlopen, moet zo na een tijdje door de benen kruipen om aan de overkant te geraken. 

Oceanië: Wat is het bekendste dier van Oceanië? De kangoeroe! Doe haasje-over (‘kangoeroe-over’) met de hele groep en nog minstens tien andere personen rond de hele wereldbol. Een extra moeilijkheid: iedereen moet een ballon onder hun T-shirt steken, want kangoeroes hebben buidels waar ze soms hun baby’tjes in stoppen!

EINDE VAN HET SPEL

De verschillende kleurtjes water zijn ondertussen één grote mengelmoes geworden, en hé, dat is precies hoe onze wereld is. Zijn de speelclubbers erin geslaagd om alle beetjes water te verzamelen? Dan zal de meter bijna overlopen. Om ervoor te zorgen dat hij overloopt, moeten de speelclubbers nog één kleine laatste opdracht doen: een fantastische wereldgroepsfoto maken! Geef hen nog tien minuutjes de tijd om zich te verkleden en te schminken en neem een leuke foto ter herinnering. Als de foto vol enthousiasme geslaagd is, giet je een laatste beetje water in de

Materiaal
Receptje en ingrediënten voor koekjestaart Keukenmateriaal Knutselmateriaal Schmink Ijsblok met een pinguïn erin (of een prent ervan)
Organisatie
Chirojeugd Vlaanderen

Leeftijd

8
tot
10 jaar
Intensiteit
rustig