Chirocrib next door: speelterreinencheck!

Chirocrib next door: speelterreinencheck!

Speluitleg

  De speelclub breidt hun 'Chirocrib' met veel plezier graag uit: hoe groter het speelterrein, hoe meer ze kunnen spelen. Want wat kunnen speelclubbers beter dan spelen? Maar de echte vraag: hoe kritisch zijn de speelclubbers over het speelterrein?

In het kort

Aangezien de speelclub graag speelt, mogen ze vandaag hun speeltalenten even loslaten op verschillende locaties. Ze gaan op tocht, waarbij ze zowel onderweg als op verschillende locaties enkele kleine spelletjes spelen. Op die manier testen ze de omgeving rond de Chirolokalen. Telkens als ze bij een soort speelterrein aankomen (speeltuin, bos, plein, enz.), spelen ze een gek spelletje en geven ze daarna hun ongezouten mening over hoe goed dat terrein is. De weken erna kun je teruggaan naar de locaties die goed scoorden.

Voorbereiding

  • Zoek vooraf enkele terreinen op waar je spelletjes kan gaan spelen. Zet ze op een ludieke kaart zodat de speelclubbers zelf de moeite moeten doen om de terreinen te vinden.
  • Leg het volgende materiaal op voorhand klaar: papiertjes, stylo's, twee potjes (bv. bekertjes), een wekkertje
  • Vul een rugzak met kleine (spel)voorwerpen (zie speluitleg).

Spelverloop

Bij aanvang van het spel vraag je aan de speelclub wat hun lievelingsspelletje is. Het moet er wel eentje zijn zonder of met weinig materiaal. Laat hen dat op een papiertje schrijven. Bij kleine groepen voeg je met de leiding ook een aantal kleine spelletjes toe. Stop alle spelletjes vervolgens in een potje.

Met de leiding stop je enkele voorwerpen in een rugzak die makkelijk mee te nemen zijn op tocht: een bal, een springtouw, een frisbee, een pingpongballetje, een tennisbal, een tennisraket, enz. De voorwerpen mogen gek zijn. Je gebruikt ze om spelletjes mee te spelen.

Eens het voorbereidend werk gebeurd is, kunnen jullie vertrekken. Leg hen uit dat jullie vandaag het speelterrein gaan beoordelen aangezien speelclubbers de beste spelers zijn. Daarvoor ga je niet zomaar op tocht, jullie gaan immers op wekkertocht. Aan de hand van een kaart met aangeduide speelterreinen weten jullie de weg. Maar: om de vijftien minuten gaat de wekker af en dan is het tijd om een opdracht te doen. De tijd tussen twee opdrachten kun je korter maken als het niet al te ver wandelen is. Het remt immers het wandelen sterk af.

Enkele mogelijke opdrachten voor onderweg:

  • Twee minuten wandelen als een dier (kies zelf welk)
  • Probeer de leiding allemaal te laten lachen
  • Trek twee minuten gekke bekken
  • Stap twee minuten lang twee stappen vooruit en vervolgens een achteruit
  • Beeld met z'n allen een duizendpoot uit en probeer zo 100 meter te wandelen
  • Hinkel drie minuten lang
  • Loop 50 m achteruit
  • Speel met z'n allen haasje-over
  • Loop met z'n allen 50 m in olifantenpas
  • Wandel de komende twee minuten zonder een woord te zeggen, absolute stilte!

Als jullie aankomen op een bepaalde locatie (bos, speeltuin, veld, enz.) is het tijd om een spelletje te spelen en vervolgens de ongezouten mening te geven over dat speelterrein. De wekker wordt even gepauzeerd.

Om te bepalen welk spelletje het wordt, trekt een speelclubber een briefje uit de spelletjespot en een andere haalt een voorwerp uit de voorwerpenzak. Nu kunnen jullie het spelletje spelen, op dat terrein en met het getrokken voorwerp. Soms zal dat leiden tot heel gekke spelletjes (bv. tikkertje met een pingpongballetje), soms tot onmogelijke spelletjes. Bij die laatste kan je de speelclubbers met hun 'speelbrein' laten nadenken over hoe zij het zo kunnen aanpassen dat het toch mogelijk wordt. Laat hun creativiteit maar werken!

Neem na het spelletje een foto, waar alle speelclubbers tonen hoe leuk of niet zo leuk ze het terrein vonden. Dat kan je bijvoorbeeld laten doen door een droevig of blij gezicht te trekken, of door een duim op te steken, of door bijvoorbeeld links of rechts te gaan staan naargelang hun mening. Roep freeze wanneer je de foto neemt. Dan mogen ze niet meer veranderen van mening en kan je ook even tellen hoeveel positieve en hoeveel negatieve reacties er zijn. Was het terrein overwegend positief? Of toch eerder negatief? Ga vervolgens verder op tocht!

Einde van het spel

Het spel eindigt als de speelclubbers terug op het terrein aankomen en jullie bijgevolg alle terreinen in de omgeving beoordeeld hebben. Je kan dus variëren in de tijdsduur van deze activiteit. Speel om te eindigen nog een klein spelletje op het Chiroterrein zelf en neem ook een foto. Hang de foto's eventueel aan de muur in de Chirocrib van de speelclubbers, al dan niet met een kaart erbij. Op die manier kunnen ze altijd nog terugkijken naar hun keuring van de speelterreinen!

Organisatie
Chirojeugd Vlaanderen vzw

Leeftijd

8
tot
10 jaar

Aantal spelers

10
tot
50 spelers
Duur
150 minuten
Aantal groepen
1 groep
Terrein
Soort
Intensiteit
zwaar