HET GOED DOEL

HET GOED DOEL

Speluitleg

Er wordt een actie op poten gezet om een goed doel te steunen.

VERLOOP


Voor deze activiteit bespreek je eerst met de jongeren welk goed doel ze zouden willen steunen. Zorg voor een aantal voorstellen: Music for Life, een ontwikkelingsproject dat opgezet is vanuit een vereniging in je buurt, een jeugdbeweging in een ontwikkelingsland … 

Bekijk samen met je groep op welke manier je dit best kan aanpakken en kies daarna een actie die jullie gaan ondernemen voor dit goede doel. Enkele mogelijkheden zijn: wafels bakken, auto’s wassen, wenskaarten maken, lotjes verkopen, een fuif organiseren … 

Uiteraard moet de volledige opbrengst niet naar het goede doel gaan. Jullie kunnen ook bijvoorbeeld de helft houden voor een kamp, activiteit … Taken verdelen is handig: wie gaat zorgen voor meer info over het goede doel dat de groep wil steunen, wie gaat de actie verder uitwerken …

TIPS


Op www.goededoelen.be vind je een overzicht van Belgische goede doelen.

NABESPREKING


Doe een kringgesprek na het afronden van de actie. Geef iedereen een lucifer. Wanneer een persoon aan het woord komt, mag hij/zij de lucifer aansteken en net zolang praten tot de lucifer op is. De rest moet zwijgen zolang iemands lucifer brandt. Leuke vragen voor een nabespreking kunnen zijn:

  • "Vond je de activiteit leuk? Hoe voelt het om je in te zetten voor anderen?"
  • "Heb je iets geleerd over jezelf?"
  • "Wat zorgt ervoor dat je inzetten voor anderen ook jou een goed gevoel geeft?"
  • "Is het de eerste keer dat ze dit hebben gedaan?"

Koppel dit aan de vraag of ze het leuk vonden om nieuwe dingen uit te proberen. Lees je wat in (knaltip ‘mijn grenzen') zodat je goede info en adviezen kunt geven aan de jongeren.

Vertel de jongeren dat ze op www.noknok.be meer toffe oefeningen vinden over omgaan met grenzen, zelf ‘neen’ zeggen en nieuwe dingen uitproberen. Hang de poster op in het lokaal, en geef de jongeren een NokNok-postkaartje en sticker mee haar huis als herinnering aan de activiteit!

Organisatie
Vlaams Instituut Gezond Leven

Leeftijd

12
tot
16 jaar

Aantal spelers

15
tot
30 spelers
Duur
240 minuten
Intensiteit
rustig