Alle Kleuren van de Regenboog

Alle Kleuren van de Regenboog

Speluitleg

Voorbereiding: (5 min)

Je verdeelt de gastjes in verschillende groepjes op basis van een uiterlijk kenmerk. De uiterlijke kenmerken mag je zelf kiezen, maar makkelijke opties zijn oogkleur, haarkleur of een bepaald kleur kledingstuk. Per groep heb je een fles met verf en die breng je bij de gastjes aan zodat het duidelijk is dat er verschillende groepen zijn. Laat ons voor het gemak een groep X, een groep Y en een groep Z stellen. Je kunt met zoveel groepen werken als je wilt, maar zorg ervoor dat er evenveel activiteiten zijn als groepen.

Verloop (18 min):

Dus groep X, groep Y en groep Z nemen samen deel in alle activiteiten. Het enig verschil zit in de manier waarop je elke groep behandelt. Het is de bedoeling dat je in de moniploeg een volgorde afspreekt van de “dutsgroep”. Het is de bedoeling dat elke groep eens de dutsgroep is.

De dutsgroep dient “slechter” te worden behandeld dan de rest. D.w.z. minder complimenten geven, niet aanmoedigen, minder tolereren, lichtjes strenger zijn voor de dutsgroep. De andere groepen behandelen de moni’s heel erg goed, positief, ze geven complimentjes, …

1. “Repeat after me song” (dutsgroep: groep X) (8 min)

Een repeat after me song is een energizer waarbij het de bedoeling is dat de moni(ploeg) een soort lied, vaak met bijpassende gebaren, voordoet en dat de gastjes deze na doen.
Je doet deze oefening eerst met groep Y. De moni’s zijn tevreden van deze groep en laten dat merken. De anderen kijken toe.

Daarna voer je de repeat after me song uit met groep Z. Ook over deze zijn de moni’s heel erg positief. Groep X en Y kijken hoe groep Z het doet.
Daarna doe je het lied nog eens met groep X en over deze is de moniploeg niet aanmoedigend. De moni’s zijn minder positief over groep X en vinden ze te futloos, niet goed genoeg,…
Eventueel kun je de hele repeat after me song nog eens doen met de hele groep en weer groep X als dutsen behandelen in contrast met de andere groepen.

2. Uitdelen drankje van vieruurtje (dutsgroep: groep Y) (5 min)

Bij dit onderdeel van de zinspeler begin je het vieruurtje uit te delen aan alle groepen behalve de dutsgroep. Als de gastjes vragen aan de moni’s waarom dan antwoorden zij gewoon dat dit komt doordat ze in groep Y zitten.
Pas na enkele minuten krijgt groep Y ook een drankje.

3. Uitdelen koekje vieruurtje (dutsgroep: groep Z) (5 min)

Dit is eigenlijk hetzelfde als in onderdeel twee, maar dan met het koekje en een andere dutsgroep.

Slot (7 min):

Je gaat met alle groepen zitten reflecteert over de activiteit. Je vraagt naar hun opmerkingen en gaat met hun een beknopt gesprek aan.

In deze dialoog moet uiteindelijk de conclusie getrokken worden dat het niet eerlijk is anderen te anders te behandelen op basis van uiterlijk. Doordat alle gastjes het eens zullen ervaren hebben hoe het is om uitgesloten te worden gedurende het spel, zullen ze zich hopelijk beter kunnen verplaatsen in de ander. Dit is eigenlijk de bedoeling van de zinspeler.

Materiaal
Verflessen
Organisatie
Kazou
Duur
30 minuten
Intensiteit
rustig
Toegankelijkheid