Flessenspel

Flessenspel

Speluitleg

Iedere speler krijgt een plastieken fles gevuld met water. Iedereen moet zijn fles voor zich neerzetten zonder dop! Een andere speler heeft een bal en probeert de fles van iemand anders omver te werpen. De speler wiens fles omver gegooid is, loopt achter de bal en pas als hij deze heeft mag hij zijn fles rechtzetten. Het is de bedoeling dat de fles zo lang mogelijk gevuld blijft met water.

Variaties

Je kan dit ook per 2 of 3 of 4 doen, met 2 flessen per speler of met 5 flessen per groepje. Als je met veel spelers bent, kan je om het interessanter te maken met 2 of 3 ballen spelen.

van Maaike Vandenbergh, Onze Lieve Vrouw, Tongeren Chirojeugd Vlaanderen

Toegankelijke variant

AUDITIEVE BEPERKING

Toon duidelijk de speluitleg voor. Zorg ervoor dat er slecht 1 iemand het spel uitlegt en dat hij/zij goed articuleert, veel gebaren gebruikt en indien mogelijk plaats je de personen met een visuele beperking voor de spelleider om te kunnen liplezen.

VISUELE BEPERKING

Speel in teams per 2. Laat persoon 1 om de bal lopen en wanneer hij/zij de bal heeft luidop 'JA!' roepen. Persoon 2 mag op het 'JA!'-signaal de fles rechtzetten. Laat de persoon met een visuele beperking persoon 2 zijn.

FYSIEKE BEPERKING

Speel eerst zonder water. Het vraagt voor personen met een fysieke beperking meer energie en dus ook meer tijd om de bal te gaan oprapen.

Laat de deelnemers met de bal rollen naar de flessen, zo zal de bal niet te ver weg rollen.

Zorg voor een bereikbaar en toegankelijk terrein voor alle deelnemers.

AUTISME SPECTRUM STOORNIS (ASS)

Geef aan dat het niet erg is om water te verliezen uit de fles. Dat is het spel.

Spreek af dat je niet 2x na elkaar op het flesje van dezelfde persoon mag mikken.

VERSTANDELIJKE BEPERKING

Speel het spel eerst met flessen zonder water. Zo is er geen tijdsdruk en kunnen de deelnemers het doel van het spel al spelend leren kennen. Later kan je wel water in e flessen doen als je merkt dat de meeste deelnemers het verloop van het spel begrijpen. Nu moet je vooral zorgen dat de nadruk niet ligt op tijdsdruk, maar op spelplezier.

Materiaal
  • varieert plastieken flessen
  • varieert bal
Organisatie
Chirojeugd Vlaanderen

Leeftijd

6
tot
100 jaar

Aantal spelers

3
tot
14 spelers
Duur
20 minuten
Aantal groepen
1 groep
Terrein
Intensiteit
rustig