Piratenoorlog

Piratenoorlog

Speluitleg

We bakenen een gebied af met kegels. Dat is de zee. We maken 2 teams. Elk team heeft een piratenkoning/kapitein (een barkruk met een bidon op, met kleren aan), hij mag niet verplaatst worden, hij staat op een eiland. Het doel is om de kapitein van de tegenstanders te onthoofden (de bidon eraf gooien). In de zee liggen boten en sloepen (stoelen, bierbakken, paletten, tafels, banken, tonnen, platen...) en kanonskogels (ballen). De leden mogen deze verplaatsen, maar ze mogen de grond niet raken (anders zijn ze dood). Ze mogen er ook dingen mee bouwen. Op het eiland mogen ze de grond wel raken, maar daar kunnen uiteraard geen boten of sloepen komen. Ze kunnen 3 handelingen uitvoeren:

1) een bal gooien: als iemand geraakt is (ook als hij hem vangt of als het voorwerp dat hij vast heeft geraakt is), is hij dood.
2) zich verdedigen
. Met een voorwerp de bal afweren, je bent dan niet dood

3) een boot/sloep verplaatsen: je mag een voorwerp verplaatsen, maar ook daarbij mag je de grond niet raken.

 

Als je dood bent moet je alles neerleggen dat je in je handen hebt en een (korte) opdracht doen: zakspringen, lopen, ballen rapen, water bijhalen, een goede opdracht bedenken of gewoon een tijdje aan de kant blijven (we gebruiken best een tijd lang dezelfde opdracht voor iedereen die dood gaat, zodat het eerlijk blijft). Je komt terug tot leven op het eiland.
Als de bal uit is, wordt hij in het midden van de lijn waar hij uit is gegaan teruggelegd. De leden kunnen deze punten dus verdedigen.

Je mag de bal niet vangen.

 

Niet iedereen mag elke handeling uitvoeren. Er zijn 3 functies:
Verdediger (helm): mag niet met bal gooien, mag dus wel dingen verplaatsen en zich verdedigen.
Aanvaller (fluovestje): mag niet verdedigen
Ridder: mag niets verplaatsen


 

Iedereen kiest op het begin van het spel een functie. Als je dood bent mag je van functie veranderen.

 

We verstoppen ook Mozesmunten (pokerchips) in de zee. Wie x (het aantal dat je hier kiest is afhankelijk van het aantal munten dat je verstopt hebt en de snelheid waarmee je leden ze verzamelen) Mozesmunten heeft krijgt 20s vrij spel om dingen te verplaatsen, ze mogen daarbij de grond raken.
We doen ook een tussendoorspelletje (iets eenvoudigs zoals vlaggenroof of estafette), de winnaars krijgen 20s om dingen te verplaatsen. Ze mogen daarbij de grond raken.
We spelen dit spel best in het bos, zodat leden zich kunnen verschuilen achter bomen en erin kunnen klimmen.

We kunnen het veld afbakenen met kegels of met linten rond de bomen, we duiden ook de plekken waar de ballen terugkomen aan. We kunnen daar eventueel een waskom zetten om de ballen in te leggen.

 

Je kan dit spel best ook inkleden met bijvoorbeeld piratenkleren of een piratenvlag.

We kunnen als het saai wordt ook andere “gamemodes” doen.

-Gouden ballen: elk team heeft 1 “gouden bal”, als ze daarmee iemand kunnen aangooien, hebben ze een punt.

-Eiland veroveren: we bakenen drie eilanden af. We zeggen om de zoveel tijd een eiland. Het eerste team dat met het volledige team in het eiland staat, zonder dat er nog iemand van het andere team in staat, krijgt een punt. Leden die dood zijn komen niet terug tot leven op een eiland, maar op een bepaald punt aan de zijkant van het veld (elk team een ander punt). (3 driehoekige eilanden + in 2 hoeken van het veld een driehoekje waar leden terug tot leven komen)

-Kapitein: in elk team is 1 lid de kapitein. Hij moet in het kamp van de tegenstander geraken zonder aangegooid te worden. Als dit te moeilijk is, maken we 1 punt in het midden voor beide teams. Ook hier komen de leden niet terug tot leven op hun eiland.

Materiaal
leden - zoveel mogelijk (relatief zachte) ballen - pokerchips (zoveel mogelijk, minstens 15) - x helmen - x fluovestjes - 2 bidons of iets dergelijks (je kan er een gezicht op tekenen) - 4 kegels - 4 waskommen - 2 fluitjes (altijd handig) - bol sjortouw (om eilanden af te bakenen) - 13 piketten (om eilanden af te bakenen) - 2 barkrukken - piratenkleren - heel veel rommel (boten en sloepen)
Organisatie
/

Leeftijd

8
tot
97 jaar

Aantal spelers

4
tot
1 000 000 spelers
Duur
120 minuten
Aantal groepen
2 groepen
Terrein
Intensiteit
zwaar