Presidenten

Presidenten

Speluitleg

Het spel bestaat uit twee delen. een kaartspel gebasseerd op het kaartspel presidenten en individuele opdrachten. Je begint met bevolkingslagen voor te stellen. Best kan je hiervoor enkele excentrieke gevallen nemen zoals een marginaal, een hoertje, een pastoor, een maitresse van de president, een first-lady, een president. Uiteraard kan je dit invullen naar de hand van het thema waarin je het spel plaats. Deze bevolkingslagen geef je een rang. bv. president is hoogste, dan maitresse, first-lady, pastoor ...., hoertje, marginaal. Iedereen krijgt een bepaalde rang. elke rang komt uiteraard maar 1 maal voor. Je gaat dan volgens je rang rond de tafel zitten. Dan begint het kaartspel. Het kaartspel is een soort om-ter-hoogste. Dus je moet gewoon zorgen dat je een hogere kaart gooit dan de kaart die op tafel ligt. op een drie kan je dus een vier of hoger gooien. op die vier dan weer een vijf enz. Je kan ook twee kaarten uitkomen of drie, vier... maar dan moeten deze wel dezelfde waarde hebben. bv 2 drieën. Je moet wel zorgen dat je dan volgt met dubbele kaarten. Dus op de 2 drieën kunnen enkel nog maar paren gelegd worden. Je kan ook op 1 drie, 2 vieren leggen. op 2 vieren, 2 of 3 vijven enz. het spel is vrij ingewikkeld op het eerste zicht maar als je het een paar keer probeert is het wel duidelijk. De bedoeling is om ontereerst geen kaarten meer vast te hebben. Nu zijn er enkele factoren die de rangen bevoor- en benadelen: - de hoogste rang krijgt de 2 beste kaarten van de laagste rang en geeft in ruil zijn 2 slechtste kaarten. - bij de 2e hoogste rang en de 2e laagste gebeurt hetzelfde alleen wordt er hier maar 1 kaart gewisseld. - vaak krijgen de 2 hoogste rangen nog een kaart bij wanneer er nog enkele overschieten. Wanneer je eerst uit bent wordt je de 1e rang, tweedes uit= 2e rang, derdes uit=3e rang .... Om voor wat afwisseling te zorgen verzin je ook individuele opdrachten. zodat ook hier weer de winnaar = 1e rang, 2e = 2e rang .... krijgt. Probeer ook tijdens de opdrachten elke rang te bevoor- en te benadelen. De hoogste rang heeft dus altijd voordeel op de rang onder hem.

Variaties

je kan het spel in eender welk thema dompelen. zo kan je het in een middeleeuws spel veranderen, een onderwaterwereld spel... Het spel is heel leuk tijdens de examens. Je kunt twee uur roepen en tieren en uiteraard word er heel wat afgelachen. je kan bv de ene ronde lachen omdat michiel marginaal is en de volgende beurt is het de beurt om met jezelf te lachen want je bent toch wel hoer. het toffe is dat iedereen wel eens hoog of laag is. Het wordt uiteraard nog plezanter wanneer je karakters kledingstukken en atributen meegeeft. een marginale outfit, een grappig kleedje... Ook tof is het om iedereen voor een volgende ronde iets te laten doen dat met hun karakter te maken heeft. Zo kan de president snel een toespraakje moeten geven à la burgemeester van samson en de pastoor een mis opvoeren.

Opmerkingen

let er wel op dat iedereen overal wat zit. Als je ziet dat al 10 rondes Sjakie president is zorg er dan voor dat er een extra moeilijkheidsgraad in het spel of de opdrachten komt. Of let erop dat je de president niet al te veel bevoordeeld. Dit kan negatieve gevolgen hebben uiteraard voor personen die al 10 beurten onderaan hebben moeten bengelen. Ook bij de keuze van wie welk karakter is. wij hebben het vorige keer zo gedaan: de outfits van de personages door het lokaal verspreid leggen, iedereen een outfit moeten laten kiezen. zo kunnen er geen verwijten naar de begeleiding gegooid worden van waarom mag Hans president zijn en moet Johnie altijd marginaal zijn??? In elk geval veel plezier gewenst

Materiaal
  • zelf te kiezen kaarten
  • aantal personages verkleedkleren
Organisatie
Chirojeugd Vlaanderen

Leeftijd

12
tot
18 jaar

Aantal spelers

4
tot
20 spelers
Duur
120 minuten
Aantal groepen
1 groep
Terrein
Intensiteit
matig