"Viking" Kubb

"Viking" Kubb

Speluitleg

Kubb is een spel voor buiten en wordt gespeeld op een vlak speelveld van in principe vijf bij acht meter. Het is een combinatie van bowlen, petanque en schaken. Sommige afdelingen zullen het ongetwijfeld al eens gespeeld hebben. In deze bundel nemen we je mee in de wondere wereld van Kubb. Je vindt hier onder andere de juiste spelregels van Kubb en enkele leuke varianten. Veel spel- en werpplezier.

Beginopstelling

Een speelveld voor Kubb is een grasveld van ongeveer 5x8 meter. Natuurlijk mag je hier van afwijken. Als je Kubb wilt spelen met de -12 of zelfs met de -9, verklein dan je speelveld. De grootte van het veld wordt aangeduid met behulp van de hoekstokken. Plaats op de basislijnen, de korte zijdes van de rechthoek gevormd door de hoekstokken, de 5 Kubbs op ongeveer gelijke afstand van elkaar. De koning plaats je in het midden van het veld. Een denkbeeldige lijn scheidt het veld in twee speelhelften. Hieronder zie je een afbeelding van de beginopstelling.

De spelregels

De teams

Kubb wordt gespeeld door twee teams van gelijke aantal spelers. Je kan zelf bepalen hoeveel spelers er in een team zitten. Op het WK spelen ze met zes spelers per team.

Regels voor het werpen

Werpstokken mogen alleen onderhands worden geworpen. Het uiteinde van de stok wijst in de werprichting ervan. Het is niet toegestaan om de stok horizontaal te werpen of horizontaal te laten draaien.

Omvergegooide Kubbs mogen ook alleen onderhands worden geworpen. Ze mogen wel horizontaal of schuin geworpen worden. Kubbs gooi je telkens van achter de basislijn.

Het spel

Om te bepalen wie mag beginnen gooit elk team met een werpstok richting de koning. Het team dat het dichtste bij de koning ligt, mag als eerste beginnen te werpen.

Het eerste team, team A, gooit de 6 werpstokken van achter de basislijn naar de Kubbs die bij het andere team, team B, op de basislijn staan. Bedoeling is om deze Kubbs omver te gooien.

Daarna is het de beurt aan team B. Eerst worden de omvergegooide Kubbs door team B in de speelhelft van team A gegooid. Als team B een omvergegooide Kubb buiten het speelveld van team A gooit, krijgen ze nog een kans om deze hierin te gooien. Indien dit de tweede keer ook mis- lukt, mag team A de Kubb in hun speelhelft zetten waar ze willen. Alle teruggegooide Kubbs worden door team A rechtgezet op de plaats waar ze liggen in hun speelhelft. Deze Kubbs worden nu veldkubbs.

Team B krijgt nu ook de kans om de Kubbs van team A omver te gooien. Voor ze de Kubbs op de basislijn omgooien, moet men de veldkubbs omgooien. Als alle veld- kubbs zijn omgegooid mag men de Kubbs op de basislijn omgooien. Als team B alle 6 de stokken gegooid heeft, is het opnieuw de

beurt aan team A. De omgegooide Kubbs worden door team A van achter de basislijn terug naar de speelhelft van team B gegooid.

Als team B er niet in geslaagd is om alle veldkubbs om te gooien, bepaalt de nog rechtopstaande Kubb de nieuwe basislijn voor team A bij de volgende worp. De spelers van team A hebben nu een voordeel want ze mogen van dichterbij de veld- kubbs van team B proberen om te gooien.

Het spel duurt voort totdat een team alle Kubbs aan de overzijde omver heeft gegooid. Als een team dan nog werpstokken over heeft, kunnen ze deze gebruiken om de koning proberen omver te gooien. Dit gebeurt van achter de originele basislijn. Als dit lukt hebben ze het spel gewonnen. Wordt de koning tijdens het spel te vroeg omgegooid, dan heeft het andere team gewonnen en is het spel gedaan.

Extra informatie

Ben je op zoek naar extra informatie over Kubb? Wil je een tornooi organiseren? Of weet je graag alles over deze sport? Neem dan zeker een kijkje op volgende linken:

* Site van Belgisch kampioenschap Kubb: www.kubbspel.be

* Site van wereldkampioenschap Kubb: www.vmkubb.com

Materiaal
Een kubb-set In totaal bestaat het spel uit 21 houten onderdelen. Tegenwoordig kan je dit in verschillende speelgoedwinkels kopen. In ‘De Banier’ heb je al een versie vanaf 25 euro. De stevigere versie kost 35 euro. Als je er zorg voor draagt, kan dit wel een heel aantal jaren meegaan. De verschillende spelonderdelen, een overzicht: * 10 Kubbs, dit zijn balkvormige houten blokken van 7x7 cm en 15 cm hoog. * 1 koning, dit is een grote balkvormige houten blok van 9 x 9 cm en 30 cm hoog. De bovenkant van deze koning bestaat uit een kroon. * 6 werpstokken, dit zijn houten cilindervormige stokken van 30 cm lang met een diameter van 4,4 cm. * 4 hoekstokken, dit zijn dunne houten stokken met een punt aan om de hoe- ken van het veld aan te duiden.
Organisatie
KLJ

Leeftijd

9
Aantal groepen
2 groepen
Terrein
Soort
Intensiteit
matig