Blije bijen

Blije bijen

Speluitleg

Help! Het gaat niet goed met onze bijen. Zij zijn alsmaar vaker het slachtoffer van het verlies aan natuur. Maar bijen zijn broodnodig. Want zonder bijen kunnen we niet langer blijven smullen van lekkere appels, peren, kersen, enz. Maak met je speelclub je terreinen 'bijvriendelijk'. Iedereen samen voor blije bijen!

Dit spel is gebaseerd op 'Que huevos!', een project voor de lagere school over biodiversiteit en de strijd om grond van de boeren in Guatemala. Meer info vind je op spoorzesindeklas.be.

Doel van het spel

Overwin de bedreigingen van de bij en verdien materiaal om jullie eigen zaadbommen te maken.

Spelverloop

Deel 1: bedreigingen

Overwin met jullie groep alle bedreigingen van de bij en verdien telkens een van de vier benodigdheden om jullie eigen zaadbommen te maken.

Pesticiden

Schadelijke bestrijdingsmiddelen zorgen voor een massale bijensterfte.

Iemand van de leiding speelt een bestrijdingsmiddel. Hij of zij probeert de leden (de bijen) ziek te maken door hen te tikken. Als je getikt word, ga je op de grond liggen en roep je 'aiaiaiaiaiai'. Andere bijen kunnen je weer gezond maken door je een knuffel te komen geven.

De bijen winnen als er na vijf minuten nog twee gezonde bijen overblijven.

Woningbouw

We bouwen veel huizen, waardoor er minder natuur overblijft en bijen minder voedsel en nestplaatsen hebben.

De leden (de bijen) moeten van de ene kant van het speelveld naar de andere proberen lopen. In het midden staat de leiding, die hen moet tikken. Wanneer iemand getikt wordt, gaat hij of zij in het midden staan met de benen open. Andere leden die getikt worden, gaan naast hen staan, geven elkaar een hand en vormen een netwerk van huizen waar de overige bijen nog moeilijk door kunnen.

De bijen winnen als er na vijf beurten nog twee bijen overblijven.

Monocultuur

Onze landbouw is vaak gespecialiseerd in één gewas op een groot stuk grond. Er is niet genoeg variatie in beplanting en daardoor niet genoeg variatie in voedsel voor de bijen.

Verstop tien kaartjes (met tien verschillende bloemen op getekend) op een afgebakend stuk terrein, bijvoorbeeld in een bepaald stuk van het bos, of in en rond de Chirolokalen. De bijen moeten op zoek gaan naar de kaartjes (hun voedsel). Ze kunnen dat willekeurig doen, maar ze kunnen ook opdrachtjes doen om tips te krijgen. Voorbeeldopdrachtjes:

  • Verzamel twintig handtekeningen
  • Maak tien mensen aan het lachen
  • Loop vijf rondjes rond het lokaal

De leden winnen deze opdracht als ze alle kaartjes vinden binnen de afgesproken tijd.

Wegen

We bouwen veel wegen, waardoor er minder natuur overblijft en bijen minder voedsel en nestplaatsen hebben.

Speel dit spel op een speelplaats met bestaande lijnen, of teken met krijt allerlei lijnen door elkaar. De lijnen zijn de wegen. De bijen proberen zich een weg te banen door die lijnen en proberen niet getikt te worden door iemand van de leiding. Leden en tikkers mogen enkel over de lijnen lopen. Als je getikt word, blijf je als obstakel op de lijn staan, niemand kan dan nog door.

Slagen minstens twee bijen erin om vijf minuten in die wirwar van wegen te overleven, dan is de opdracht geslaagd.

Deel 2: zaadbommen

Verzamel het gewonnen materiaal en maak zaadbommen.

Stappenplan

  1. Maak gaten in de klei en laat ze vollopen met water.
  2. Meng je potgrond door de klei. Gebruik ongeveer evenveel potgrond als klei. Voeg eventueel een snuifje chilipeper toe, zo gaan er geen vogels aan de haal met de zaadjes.
  3. Kneed het mengsel tot een plakkerig goedje. Als het te droog is, kan je wat water toevoegen.
  4. Rol het mengsel nu tot meerdere balletjes. Druk de zaadjes in de balletjes.
  5. Laat de zaadbommen drogen in de lege eierdozen.
  6. Verspreid de bommen in een onbegroeid stuk van je speelterrein of in een leeg perkje in de buurt van je lokalen of een andere plek. Je kan ze al wat water geven.

Tijd over? Maak dan een bijenhotel. Online vind je tips over hoe je dat moet aanpakken.

Materiaal
Potgrond Natuurklei Bloemzaadjes Lege eierdozen
Organisatie
Chirojeugd Vlaanderen

Leeftijd

8
tot
10 jaar

Aantal spelers

4
tot
20 spelers
Duur
120 minuten
Terrein
Intensiteit
matig