Rakwidroomfabriek

Rakwidroomfabriek

Speluitleg

De rakwidroomfabriek

De rakwi’s hebben vaak een heel rijke fantasie. Bij dit spel kunnen ze hun creatieve geest de vrije loop laten gaan. Welke machine, speeltuig of voertuig hebben de rakwi’s altijd al willen hebben? Een levensgrote katapult om ballen mee af te schieten naar opeengestapelde dozen? Een glijbaan die in een zwembad terecht komt? Een fiets die groot genoeg is om met alle rakwi’s op te fietsen? Alles is mogelijk!

Ideaal voor op bivak!

Dit is een ideale activiteit voor op kamp. Je kan meerdere afdelingen betrekken bij het spel. Bovendien kan het meerdere dagen in beslag nemen. Plan deze activiteit bij voorkeur aan het begin van het bivak, dan kan de gebouwde constructie het hele bivak gebruikt worden.

Doel van het spel
Het doel van deze activiteit is eenvoudig: de rakwi’s moeten samen een constructie uitdenken en meehelpen aan de bouw ervan. Dit spel is dus meer een project dan een spel. Je kan het project zo vormgeven dat het een teambuilding wordt. Maar je kan het ook zo uitwerken dat het eerder een wedstrijd wordt. Aan jullie de keuze!  De bedoeling is wel dat de rakwi’s voor deze activiteit samen werken met een andere afdeling (bij voorkeur een oudere afdeling).

Spelverloop
Tijdens deze activiteit gaan de rakwi’s een constructie bouwen. De constructie van de uitvinding van de rakwi’s zal uit verschillende fases bestaan. De rakwi’s zullen deze allemaal moeten doorlopen.

Voorbereiding

-Spreek op voorhand af hoe jullie het gaan aanpakken en welke afdeling(en) jullie nog gaan betrekken

-Spreek jullie tijdsplanning af met de leiding van de betrokken afdelingen.

-Voorzie voldoende bouwmateriaal voor de rakwi’s. Laat jullie fantasie de vrije loop!

Fase 1: Brainstormsessie

Hier kunnen de rakwi’s hun fantasie de vrije loop laten. In fase 1 is het de bedoeling dat de rakwi’s brainstormen over een machine, een speeltuig, een constructie, een voertuig, een ruimteschip, een zwembad… dat ze graag de rest van het bivak zouden willen kunnen gebruiken. Er zijn verschillende opties in fase 1. Je kan ervoor kiezen om de rakwi’s als 1 groep te laten brainstormen, al dan niet met begeleiding. Of je kan ze opdelen in kleinere groepjes. Daarnaast kan je ervoor kiezen om hen enkele ideeën te geven of om hen van nul zelf te laten beginnen. De creativiteit van jouw groep rakwi’s bepaalt hier mee welke optie de beste keuze is. Als je de rakwi’s ideeën wil aanreiken. Kan je dit visueel doen, door enkele prenten uit te delen van mogelijke constructies, of je kan dit doen via kernwoorden.

Fase 2: ideeën kiezen.
Als de rakwi’s hebben gebrainstormd als een groep laat je hen samen beslissen onder begeleiding welk idee ze willen uitwerken. Geef hen best een maximum aantal ideeën dat ze mogen kiezen. Als ze in meerdere groepen hebben gebrainstormd, kan je ze ofwel nu samenbrengen, ofwel apart elk een idee laten kiezen. In deze fase doet het er nog niet veel toe hoe realistisch de ideeën zijn.

Fase 3: het productidee pitchen
In deze fase laat je de rakwi’s op zoek gaan naar mensen die geïnteresseerd zijn om hun idee te kopen en dit te optimaliseren. Dit kunnen ofwel oudere leden zijn, buurtbewoners, of de rakwileiding zelf. Je kan er nog steeds voor kiezen om de rakwi’s in aparte groepen te laten opereren. In dat geval krijgt de activiteit een wedstrijdgehalte. Wie vindt er kopers en wie maakt uiteindelijk de beste constructie? Als jullie de rakwi’s vanaf deze fase laten samenwerken in één groep, wordt deze activiteit eerder een teambuildende activiteit.

Fase 4: het idee uitwerken
Samen met de ‘partners’ die ze gevonden hebben, werken de rakwi’s hun concept uit tot een haalbare constructie. Hier zal de rol van de oudere partners er vooral in bestaan de ideeën van de rakwi’s om te buigen naar realistische doelen en de rakwi’s te helpen met het bedenken van materialen die ter beschikking zijn. Zodat ze effectief iets kunnen bouwen!

Fase 5: het voorbereidend werk!
In deze fase laat je de rakwi’s  materiaal verzamelen, een bouwplan opstellen en taken verdelen. Voor de rakwi’s beginnen aan hun grote project, moeten ze zorgen dat ze al het benodigde materiaal verzameld hebben, dat ze weten hoe ze aan de constructie gaan beginnen en wie wat gaat doen.

Fase 6: uitvoeringsfase
De rakwi’s kunnen aan hun constructie beginnen. Dit kan een rode draad zijn gedurende een aantal dagen van het bivak, of er kan een halve dag voor uitgetrokken worden. In deze fase worden de rakwi’s best geholpen door de oudere leden.

Fase 7: prijsuitreiking.

Als de rakwi’s in aparte groepen aan het project hebben gewerkt, kan de activiteit afgesloten worden met een prijsuitreiking. Deze kan ingekleed worden met externe jury en een prijs voor elke groep. Misschien kunnen de leden van een andere afdeling zetelen in de jury?  Ook als de rakwi’s in één groep hebben gewerkt is het leuk om een soort van toonmoment te organiseren, waarbij ze hun constructie aan de andere groepen kunnen laten zien. Of er kan een jury langskomen die beslist of het product goed is voor de handelsmarkt.

Einde van het spel: genieten van de constructie!

 Hopelijk hebben jullie deze activiteit in het begin van het bivak gepland. Zo kunnen de rakwi’s nog veel plezier beleven aan hun constructie. Zorg ervoor dat er af en toe een vrij momentje is tijdens het bivak! Zo kunnen de rakwi’s van harte lust genieten!

Spel van Leen Bervoets

Organisatie
Chirojeugd Vlaanderen vzw

Leeftijd

10
tot
12 jaar

Aantal spelers

10
tot
20 spelers
Duur
360 minuten
Intensiteit
zwaar