The dorpskiller

The dorpskiller

Speluitleg
Speluitleg
Groepsindeling:
We spelen het spel ‘pakketten maken’. Iemand van de leiding is de spelleider. De leden lopen rond op het speelplein. De spelleider zegt hardop “pakketten van … 3”. Alle deelnemers gaan in groepjes van 3 staan en pakken elkaar goed vast, zoals een groepsknuffel. Nadat er pakketten van verschillende aantallen gemaakt zijn, zegt de spelleider een getal dat precies de helft van de groep is. De ‘pakketten’ die dan gemaakt worden zijn de teams voor het dorpsspel.
Elke groep krijgt ook een kleur. De haren worden in de kleur van hun groep gespoten met een spuitbus.
Start van het spel:
De groepen vertrekken vanuit de centrale plaats op tocht. Ze krijgen een bepaald uur dat ze terug op deze plaats moeten zijn. Per 2 minuten dat ze te laat zijn, moeten ze 1 punt afgeven.
Elke groep krijgt een blad mee waarop alle opdrachten staan. In welke volgorde ze de opdrachten doen, mogen ze zelf kiezen. Ze moeten dus in zoveel mogelijk opdrachten slagen, om te kunnen winnen.
Elke groep vertrekt met een opdrachtenblad, een plastieken zak en 2 euro.
Opdrachten:
- met een zakdoek de schoenen van 2 voorbijgangers kuisen
- in een klerenwinkel een zwembroek/badpak gaan passen
- zoek in een boekenwinkel op wat er nu eerst staat in de hitlijst
- zoek de telefoonnummer op van onze pastoor
- vraag in een winkel of je eventjes winkeljuffrouw mag spelen (zorg ervoor dat je iets verkocht hebt)
- aan een hond een pootje vragen
- doe met heel de groep een voorbijganger na
- zoek een koppeltje, vraag of ze gedurende 1 minuut lang willen kussen
- speel de scène van de Titanic na met een voorbijganger
- maak van je groep een groepje straatmuzikanten en zing enkele liedjes
- pluk ergens een bloem en ga deze aan een huis aanbieden. Bel aan en geef de bloem met deze woorden “Het spijt me”
- vraag ergens een beker drinken
- laat een voorbijganger knielen en drinken van deze beker met deze woorden: “neem deze beker en drink hier allen uit, dit is de beker van het nieuwe altijddurende verbond, dit is mijn bloed dat voor u en alle mensen wordt vergoten tot vergeving van de zonden, blijf dit doen om mij te gedenken”.
- ga een café binnen en bestel slechts 1 consumptie. Vraag vervolgens evenveel rietjes als de leden van de groep. (hiervoor dient de 2 euro)
- vraag bij de bakker een gesneden pistolet
- doe een wagen stoppen en vertel de chauffeur dat hij vier wielen heeft, dat zijn wielen draaien en dat zijn auto lawaai maakt bij het optrekken.
De punten:
Als ze een opdracht correct hebben uitgevoerd, verdienen ze uiteraard een punt.MAAR… het verdienen van de punten is echter niet zo gemakkelijk en is eigenlijk nog eens een opdracht erbij.
Bij het correct uitvoeren van een opdracht krijgen ze van de leiding die bij de groep is de toestemming om een punt te gaan verdienen. De bedoeling is dat je als punt een voorwerp meebrengt (al is het maar 1 eurocentje of een papieren zakdoekje) dat je ergens gaat vragen (aan een voorbijganger of in een winkel). Het voorwerp dat je dan krijgt, stop je in de plastieken zak. Bij het einde van het dorpsspel zal het aantal voorwerpen geteld worden, dat dan overeenkomt met het aantal verdiende punten.
Let op: als je bijvoorbeeld in een winkel een blikje cola krijgt, en je drinkt dit met je groep op, dan telt dit NIET als punt!!
The killer:
Om het nog wat spannender te maken, zal er iemand van de leiding verkleed zijn als ‘the killer’. Deze killer zal in het dorp rondlopen met een watergeweer. Als the killer 1 iemand van de groep kan natspuiten, moeten ze 1 punt (dus 1 voorwerp afgeven). The killer mag zelf kiezen welk voorwerp hij uit de zak neemt!
Speleinde:
Als de groepen terug aan de afgesproken plaats zijn gekomen, worden de punten geteld.
Materiaal
Materiaal:
  • spuitbussen (verschillende kleuren)
  • opdrachtenbladen
  • plastieken zakken
  • per groep 2 euro
Organisatie
KLJ vzw (Nationaal)

Leeftijd

6
tot
16 jaar

Aantal spelers

1
tot
99 spelers
Duur
150 minuten
Aantal groepen
1 groep
Intensiteit