Valentijn

Valentijn

Speluitleg

Het spel bestaat uit twee delen: een dorpsspel en een bosspel. Bedoeling is om als eerste aan het bos te geraken en daar het hartjesspel te spelen.  Daarbij moeten ze ervoor zorgen dat Cupido raak schiet.

Dorpsspel

De ribbels krijgen een grote kaart met verschillende punten in het dorp op aangestipt. Er is ook een startpunt (De lokalen) en een eindpunt (bos). Ze moeten een weg uitstippelen om bij alle punten te passeren en te eindigen aan het bos. Bij elk punt krijgen ze een opdracht van de leiding. Pas dan mogen ze naar het volgende punt.

 1. allemaal in een telefooncel
 2. teken 100 hartjes op de grond met roos krijt
 3. geef aan iedereen een knuffel  
 4. bedenk een ‘shake’ voor de ribbels
 5. zoek 5 mensen (die niet van de Chiro zijn) en wens ze een gelukkig Valentijn  
 6. doe lippenstift aan en geef de leiding een zoen op de wang  
 7. groepsknuffel met alle ribbels
 8. vorm een hartje met alle ribbels
 9. een lieve foto nemen  
 10. geef elke ribbel een complimentje

Bosspel

In het bos zijn er drie plaatsen:

 1. De hartjesfabriek waar ze de Kleine Hartjes kunnen verdienen met een klein opdrachtje. De Kleine hartjes brengen ze naar de liefdesfabriek. Maar ze kunnen afgenomen worden door een tikker, dus hoe minder ze er bij zich hebben hoe beter.
 2. De liefdesfabriek: als ze hier in totaal (in groep) 10 Kleine Hartjes hebben afgegeven krijgen ze een groot hartje. Diegene die het tiende Klein Hartje afgeeft krijgt het Groot Hartje. Het Groot Hartje brengen ze naar Cupido en kan niet meer afgenomen worden door een tikker.
 3. Cupido: waar ze het Groot Hartje naartoe moeten brengen. Daar moeten ze gooien met de dobbelsteen. Als ze 1, 2 of 3 gooien mist Cupido jammergenoeg. Als ze 4, 5 of 6 gooien is het wel raak.

--> Een groot hartje kan niet afgenomen worden door de tikkers, kleine hartjes wel. Als een speler meerdere kleine hartjes heeft kunnen die ook afgenomen worden.

-->Naargelang het verloop van het spel kunnen de opdrachtjes om hartjes te verdienen moeilijker of makkelijker worden om het spel sneller of trager te laten gaan. De tikkers kunnen ook meer of minder hun best doen, maar één hartje afnemen of het hartje laten terugverdienen.

Materiaal
 • Brief aan de ribbels
 • Verkleedkledij Cupido
 • Fototoestel  
 • Lijst opdrachtjes
 • Roos krijt
 • Lippenstift
 • Hartjes (kleine en grote)
 • Dobbelsteen
Organisatie
Chirojeugd Vlaanderen

Leeftijd

6
tot
9 jaar

Aantal spelers

10
tot
20 spelers
Duur
180 minuten
Aantal groepen
1 groep
Intensiteit
matig